Fő kategória: | szárnyas ételek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | szezonfüggetlen |
Alkalom: | karácsony, szilveszter, húsvét, vasárnapi ebéd |
Elkészítési nehézség: | közepes |
Elkészítési idő: | max. 60 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes |
Árszint: | közepes árkategóriájú hozzávalók |
Gordon bleu pulykamell vajas-petrezselymes sárgarépával és burgonyapürével
A Cordon bleu (ejtsd: kordon blő) eredetileg borjúcombból készült, de ma már a pulykamelles verzió elterjedtebb. Akármelyik húst is válasszuk, biztos, hogy egy tökéletes vasárnapi ebéd válhat belőle.
Hozzávalók (4 személyre):
800 g pulykamell
4 szelet trappista sajt
4 szelet sonka
tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
só
olaj a sütéshez
a burgonyapüréhez:
300 g burgonya
só
1 ek. vaj
1 ek. tejföl
1 dl tej
a vajas-petrezselymes sárgarépához:
3 db répa
1 csomó petrezselyem
2 ek. vaj
só
Elkészítés:
1. A sajtot és a sonkát felszeleteljük. A húst előkészítjük, vékony szelteket vágunk belőle. Folpackon kiklopfoljuk, úgy hogy egyforma méretű téglalapokat kapjunk, melyeket majd egymásra tudunk illeszteni. Sózzuk az egyik oldalát és széleit késsel beirdaljuk, hogy sütésnél ne kunkorodjanak fel.
2. A hússzeletekre egy szelet sonkát és egy szelet sajtot teszünk, úgy hogy ne lógjon ki egyik sem. Egy másik rá illő hússzelettel befedjük, és tenyerünkkel összenyomkodjuk. Fogpiszkálóval is meg lehet tűzni.
Ha hosszú hússzelet van, akkor fel is göngyölhetjük. Ekkor elég egy nagyobb hússzelet, melyet fogpiszkálóval rögzítünk.
Rövid időre hűtőbe tesszük.
3. Addig a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet. Elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és robotgéppel habosra keverjük. Szükség esetén sózzuk.
4. A húst kivesszük a hűtőből, bécsi módon bundázzuk: liszt+felvert tojás+ zsemlemorzsa. A zsemlemorzsát a végén lerázzuk és rögtön bő forró olajban megsütjük. (180 C fokos olajsütőben kb. 9 perc.) Lecsepegtetjük.
5. A sárgarépát megpucoljuk és felszeleteljük. Sós vízben roppanósra főzzük. Majd egy serpenyőben vajat olvasztunk, rátesszük a lecsepegtetett főtt répát és finomra vágott petrezselyemzölddel átforgatjuk.
Tálalásnál a húst srégen felvágjuk, hogy látszódjon a töltelék.