Fő kategória: | levesek |
Étkezés: | ebéd |
Szezon: | tavaszi |
Alkalom: | húsvét |
Elkészítési idő: | max. 15 perc |
Speciális összetevő: | fehér cukor mentes, fehér liszt mentes, gluténmentes, tojásmentes, húsmentes |
Árszint: | olcsó hozzávalók |
Medvehagyma krémleves
A hagymára inkább csak illatában hasonlító, manapság egyre népszerűbb medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredt medvék a népi hiedelmek szerint egyből elindulnak medvehagymát keresni. Etológiai megközelítésből tréfásan azt is mondhatnák, hogy azért viselkednek így, mert tudják, hogy ezt a növényt róluk nevezték el. A valóság viszont az, hogy a medvehagyma hatalmas gyógyító erővel bír. Tisztítja, méregteleníti a gyomrot, a beleket és a vért is. A mackóknak pedig pont erre van szüksége tavasszal.
Próbáljuk ki mi is! A tavaszi nagytakarítást kezdjük egy finom medvehagyma krémlevessel. A medvehagyma többek között jó a magas vérnyomás ellen, enyhíti a fejfájást, tisztítja a húgyhólyagot és a vesét, enyhíti a női panaszokat, jó a reumára és vágykeltő hatású. Mi kell még? Ez az igazi gyógyszer.
Hozzávalók (4 személyre)
1 csomó medvehagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
2 közepes méretű burgonya
1 dl főzőtejszín
só
1 csipet őrölt fekete bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1,5 l víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés:
1. A medvehagymát megmossuk, szárát lecsípjük, és apróra vágjuk. A fokhagymát szintén felaprítjuk. A burgonyát kisebb kockákra vágjuk.
2. Forró olívaolajon 1-2 percig melegítjük az aprított fokhagymát és a medvehagymát. Ezután hozzáadjuk a kockázott burgonyát és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük.
3. Ha a burgonya teljesen megpuhult, akkor rúdmixerrel pürésítjük a levest. Főzőtejszínt adunk hozzá és egyszer átforraljuk.
Füstölt sajtot vagy fokhagymás pirított kenyérkockákat kínáljunk hozzá.