2013.12.31.
Könnyű lencsesaláta, nem csak szilveszterre.
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg lencse
só
2 db babérlevél
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db lilahagyma
1 csomó petrezselyemzöld
víz
kristálycukor
ecet
Elkészítés:
1. A lencsét megmossuk, átválogatjuk és áztatjuk (ha lehetséges 3-4 órán keresztül) hideg vízben úgy, hogy közben többször átmossuk. Így a főzési idő jelentősen lecsökken.
Új vízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel, félbevágott vöröshagymával és fokhagymával.
Nagyon jó ízt ad neki, ha valamilyen füstölt húst is tudunk tenni a lencse főző levébe.
2. Ha a lencse megfőtt, kiszedjük, lecsepegtetjük és beletesszük az ecetes lébe (salátacet). Ehhez elkeverjük az ecetet, sóval, kristálycukorral és vízzel, majd hozzáadjuk a finomra vágott lilahagymát és petrezselyemzöldet.
Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.