Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Egyensúly pohárkrém a zűrzavaros napokra

2023.10.30.

Egyensúly pohárkrém a zűrzavaros napokra

Ebbe olyan jó belekanalazni!

Ott álltam a hűtő előtt, kezemben a pohárkrémmel. Csak összedobtam gyorsan. Nem sikerült túl remekre. Túró, nektarin és gyömbéres szilvalekvár volt benne. Borzasztó zűrzavar! Zéró harmónia. Belekanalaztam, fanyarodtam és akkor ott megértettem, hogy mi a bajom az olyan napokban, amilyen az a nap is volt. 

Az egyensúly hiánya. Ez a bajom. 

A harmóniát szeretem az ételekben is. Azt az egyensúlyt, amikor mindenből pont elég van. Se nem sok, se nem kevés, és az összetevők annyira illenek egymáshoz, hogy kiegészítik, felerősítik, ölelve szeretik egymást. Ez a jó élet egyik titka szerintem. 

Az egyensúly. 

Ezt keresem az ételekben, és a zűrzavaros napjaimban is. Mert ilyenkor vagy töméntelen van a munkából, vagy parányi. Vagy rengeteg van a programokból, vagy annyira nyúlfarknyi, hogy a naptáram porzik, ha felemelem. Vagy egy rahedli van a tömegből és az emberekből, vagy hangyányi a kapcsolódásból, és azon kapom magam, hogy többet beszélgetek a kutyámmal, mint a környezetben élőkkel.

Ezekre a megoldás egy szilvalekváros pohárkrém lenne? Nekem igen, mert felismertem benne, hogy az egyensúly hiánya a problémáim gyökere.

Az egyensúlyra törekszem, de ahogy tökéletesség sem létezik, úgy a tökéletes egyensúly sincs meg. Mindig valamerre billen a mérleg. Mit tehetünk akkor? Elfogadjuk, hogy ez már sosem fog változni? Vagy küzdünk ellene, mint malac a jégen és kergetjük az egyensúlyt, mint egy hülye kis pillangót, ami szerelmesen ide-oda repked? 

Én kergetni szoktam. Hogy nem meneküljün, be is szorítom azzal, hogy tele írom a naptáramat feladatokkal. Így az egyensúly helyett átbillentem a mérleget a rahedli munka irányába. Mivel ebben jól kifáradok, így a következő héten a temérdek pihenés irányába billenek.

Semmi sem jó igazán, ha túl sok van belőle. Mértékletesség. Ez a jó élet másik titka szerintem. 

Amiből viszont kevés van, az pont az egyensúly. Szóval amikor azon kapom magam, hogy túlzásokba esem, épp az ellenkezője javasolt. Például most, amikor túlírom ezt a szöveget. :-) A legjobb, amit tehetek az ilyen napokon, az hogy amilyen gyorsan csak lehet lepihenek, kikapcsolom az agyam és alszom egy nagyot.

Kikapcsolódás. Ez jó élet harmadik titka szerintem. Írtam is róla egy cikket.

Fókuszálok az egyensúlyra. Arra az állapotra, hogy mindenből pont annyi legyen, amennyi szükséges. Ne túl sok, ne túl kevés. Ez igaz az információkra is. Számtalan minden akar átmenni a fejünkön nap mint nap. Ahhoz, hogy kiválogassuk, hogy mi az, ami valóban fontos, tisztánlátás, összpontosítás és egyensúly szükséges. Találtam egy remek könyvet ehhez: Voker Busch: Használd a fejed! című könyve megdöbbentően ír arról, hogy mennyi mindent engedünk át a fejünkön. A szerző motivál arra, hogy átvegyük az irányítást a fejünk felett.  Ez persze teljesen sosem fog sikerülni. De próbálkozni lehet és kell is! Egyensúly, mértékletesség (abban is, hogy mire figyelünk) és kikapcsolódás. Ez a három egy finom egyensúly pohárkrém alapja a zűrzavaros időkre. Jó étvágyat hozzá!

Szerző: Földi Rita

fotó: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!