2013.12.09.
Karácsony közeledtével elég gyakran rám tör az érzés, hogy mézeskalács házat kellene készíteni. Ez sokáig csak egy gondolat maradt, mivel nagyon bonyolultnak képzeltem a megvalósítását. Most viszont találtam egy nagyon jó videót, ami lépésről lépésre bemutatja, hogy hogyan készítsük el a saját mézes kecónkat. Nagyon jó móka!
Íme a videó.
Ez is nagyon jó inspirációnak.
Számoljunk azzal, hogy a tésztát egy nappal előtte el kell készíteni!
Hozzávalók:
(mézeskalácsház talpazattal és egyéb díszítőkkel):
1 adag tészta elkészítéséhez:
12,5 dkg margarin
12,5 dkg kristálycukor
25 dkg akácméz
0,5 kg liszt
1 csomag mézes sütemény fűszerkeverék (Kotányi)
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 db tojás
4 evőkanál kakaópor
a ”ragasztáshoz”:
1 db tojásfehérje
200 g porcukor
1 tk. citromlé
a díszítéshez:
ételszínezék piros (Dr. Oetker)
1 zacskó blansírozott mandulabél
1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)
1 doboz csillagánizs (egész)
kevés porcukor a hó szóráshoz
1 zacskó töltetlen savanyú cukor
Elkészítés:
1. A tésztát már előző nap készítsük el. 2 adag tésztát csináljunk, mivel az egyikből csak az alap készül, amire az egészet tesszük. A 2 adagot külön-külön készítsük el.
A tészta elkészítéséhez egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.
2. Egy keverőtálba tegyük bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport és a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.
3. Tervezzük meg a mézeskalácsházat. (Minta letölthető itt: sablon.pdf)
Rajzoljunk sablonokat egy papírra és vágjuk ki. Az alaphoz használjunk egy nagyobb tányért és azt rajzoljuk körbe. Én 35 cm átmérőjű tállal dolgoztam. Erre kényelmesen ráfér a ház, a fenyő és a mécsestartók is.
4. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és tegyük egy sütőpapírral lefedett gyúródeszkára. Kevés liszttel szórjuk meg, és gyúrjuk át a tésztát. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.
A tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és ráhelyezzük a kivágott sablonokat. Késsel körbevágjuk a tésztát, ollóval pedig a tészta alatti sütőpapírt és így helyezzük egy tepsibe. Így nem fog eldeformálódni a tészta, és nem is fog leragadni. Így készítsük el a házikó minden elemét (az oldalak tésztájába nyomkodjunk blansírozott mandulákat).
Először kezdjük a ház alapját képező 32” körrel, és ezt is süssük meg elsőként, hogy mire a házikót rátennénk, addigra már kihűljön.
A fenyő elkészítéséhez használjunk csillag formájú kiszúrót. Egy kisebb fenyő elkészítéséhez 7 db különböző méretű csillagra van szükség.
A tűzifa megformálásához kb. 2 cm széles és 4 cm hosszú tésztát vágjunk le és ezt feltekerjük.
A mécsestartó elkészítéséhez használjunk teamécsest, hogy a kellő méretre tudjuk formázni a tartót.
A tészta nagyon jól formázható, gyakorlatilag bármi kihozható belőle. Csinálhatunk kerítést is, vagy akár nyitható ablakokat.
5. A kivágott sablonokat előmelegített sütőbe tesszük. 180 C fokon kb. 15 perc kell neki. Több ütemben süssük meg a részeket, mert a tészta melegen még formázható, alakítható, később viszont már megkeményedik.
Ha kisültek a ház részei, a sablonformánkat még melegen helyezzük újra a tésztára. Láthatjuk, hogy a tészta megnövekedett. A kilógó részeket késsel vágjuk le. Az így levágott részek jók lesznek még a házhoz, például ablakkeretnek. Vágjuk ki az ajtót és az ablakokat is.
Ha ablaküveget szeretnénk, akkor egy mozsárban törjük össze a savanyú cukrokat, és a törmelékeket töltsük bele az ablaknak kivágott részbe. (Alatta persze legyen sütőpapír.) Tegyük vissza a sütőbe 5 perce, amíg a cukor elolvad, majd hagyjuk kihűlni. A kész ablak üvegszerű lesz. Ha már teljesen kihűlt és megkeményedett a cukor, akkor húzzuk le a sütőpapírt a hátuljáról.
6. Készítsük el a ragasztó anyagot. Ehhez egy tojásfehérjét egy kevés porcukorral verjünk fel. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű. Habzsákba töltjük és minimum 30 percre hűtőbe tesszük.
Ezzel ragasszuk össze a ház elemeit. Először az oldalfalakat ragasszuk meg, majd következhet a tető. Kívülre és belülre is nyomjunk a ragasztóanyagból és egy kis ideig tartsuk összenyomva az elemeket. Ha nagyon nem akarna megállni, akkor használhatunk fogpiszkálót is a kitámasztáshoz.
Ezzel a keverékkel ragasszuk össze a csillagokat is a fenyőfa elkészítéséhez, és ezt használjuk a háztető díszítéséhez is. A díszítéshez keverjünk ki újra egy ragasztó anyagot a fentiek alapján.
Ha már nem szeretnénk a fehér színt használni, akkor pár csepp piros ételfestéket öntsünk a kikevert habhoz. Ha több ételfestéket használnunk, akkor piros lesz, ha csak pár cseppet, akkor pedig rózsaszín. Keverjük el az ételfestéket és töltsük a zsákba a habot. Ezzel is dekoráljunk. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.
7. Végül szórjuk meg porcukorral, mintha most esett volna a hó…(melyet persze el is kell takarítani - ehhez használjunk egy kártyát, amivel utat húzunk a házhoz)