2014.12.02.
A kedvenc mézeskalács receptem, mellyel nem kell várni, hogy megpuhuljon. Dobozokban tárolva még hetekig ugyanolyan puha marad, mint sütés után. Elmaradhatatlan sütemény karácsonykor.
Hozzávalók (kb. 70 db-hoz):
125 g margarin
125 g kristálycukor
250 g akácméz
500 g búzafinomliszt
1 csomag mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
1 zacskó sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 db tojás
4 evőkanál kakaópor
1 ek. őrölt fahéj
a díszítéshez:
1 db tojásfehérje
200 g porcukor
1 tk. citromlé
1 doboz dekorgyöngy (Dr. Oetker)
színes dekor toll cukormáz (Dr. Oetker)
Elkészítés:
1. A tésztát már előző nap készítsük el, mert egy éjszakát állnia kell a hűtőben.
Egy kis lábosban melegítsük fel a margarint, a mézet és a cukrot folyamatos kevergetés mellett. Ha a margarin és a cukor is felolvadt, akkor vegyük le a tűzről és tegyük félre.
2. Egy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a kakaóport, a fahéjat és adjuk hozzá a tojást, majd alaposan keverjük el. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott vajas keveréket és alaposan gyúrjuk át az egészet kézzel. A tésztának ragadósnak, nyúlósnak kell lennie. Ekkor még nem lehet vele dolgozni. Ezért tegyük a hűtőbe letakarva legalább egy éjszakára.
3. A tésztát másnap vegyük ki a hűtőből és gyúrjuk át újból. Először még nagyon nehéz vele dolgozni, mivel hideg a tészta. Érdemes 5-10 percet várni vele, hogy felmelegedjen, de a gyúrás közben, a kezünk melegétől is fel fog melegedni és tökéletes állaga lesz. Addig gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz.
4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és karácsonyi kiszúrókkal formákat vágunk ki belőle.
5. A formákat előmelegített 180 C fokos sütőben (alsó és felső sütés) kb. 15 percig sütjük. Ez a puhaság egyik titka: a rövid sütési idő. Ha a tésztát vékonyabbra nyújtjuk, akkor 7 perc is elegendő lehet.
6. A díszítéshez a tojásfehérjét egy kevés porcukor hozzáadásával robotgéppel habbá verjük. Mehet bele a citromlé is, és a maradék porcukor apránként adagolva. A jó hab már nehezen keverhető, állaga nagyon sűrű.
Ezt a keveréket töltsük habzsákba vagy nejlonzacskóba, melynek a végét felhasználáskor levágjuk. (Érdemes a zsákot egy hosszú pohárra húzni, mert így kényelmesen bele tudjuk tölteni a habot). A megtöltött habzsákot feszesre tekerjük, és a hűtőbe tesszük minimum 30 percre. Ezzel díszítsük a kisütött mézeskalácsokat. Amíg a hab nem köt meg, addig szórhatunk bele dekorgyöngyöt és mindenféle díszítőelemet.
A mézeskalácsok dobozban tárolva hónapokig is fogyaszthatóak, és kiváló gasztroajándékok is: