2021.06.14.

Diétás, gluténmentes és NAGYON nyári!
Nem a francia ratatouille-ról (ejtsd: ratatui), hanem egy magyar lecsóról van szó, amely kicsit görögös hangulatú a feta sajttól és a friss oregánótól. Szóval igazi mediterrán lecsó, amely alakbarát és gluténmentes is. Vacsorára is fogyaszthatod könnyű, nyári finomságként.
Hozzávalók (3 adag)
2 ek. olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
2 db tv paprika
¼ kaliforniai paprika
1 cukkini vagy főzőtök
1 padlizsán
3 db tojás
2 tk. fűszerpaprika
só
őrölt fekete bors
morzsolt oregánó
A sütés után rászórni:
100 g görög feta sajt , kockázva
1 csomó petrezselyemzöld, finomra vágva
2 szál újhagyma, felkarikázva
5-6 db friss bazsalikomlevél, finomra vágva
Elkészítés
1. Először megtisztítjuk és összevágjuk a hozzávalókat. A vöröshagymát félkarikára, a fokhagymát apróra, a paprikát, paradicsomot, cukkinit/tököt, padlizsán pedig egyforma méretű kockákra.
Felkockázzuk a feta sajtot is. Finomra vágjuk a petrezselymet és a friss bazsalikomot. Az újhagymát pedig felkarikázzuk.
2. Olajat forrósítunk, melyben rövid ideig dinszteljük a hagymát. Majd tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, padlizsánt és tököt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval is. Elkeverjük, majd kb. 6 percig lefedve pároljuk. A lényeg, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg teljesen, mert a sütőben kell tovább puhulniuk.
3. 6 perc után hozzáadjuk a fokhagymát majd egy cserépedénybe vagy más hőálló tálba öntjük az előkészített lecsót. Merőkanál segítésével három mélyedést készítünk a lecsóba, melybe három egész tojást teszünk nyersen. A tojásokat enyhén megsózzuk, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg a tojás megfő. A tojásnak kissé krémesnek kell lennie, a zöldségeknek pedig roppanósnak.
Félidőben megszórjuk a lecsó tetejét a kockázott feta sajttal is.
4. A sütőből kivéve megszórjuk az újhagymával, petrezselyemzölddel és a friss bazsalikommal.
1 adag |
|
Energia: | 246 kalória |
Fehérje: | 13 g |
Szénhidrát: | 13 g |
Zsír: | 16 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita