2016.05.16.

Azzal pakolod tele, amivel csak a szeretnéd.
Hozzávalók (4 bucihoz):
a bucihoz:
160 g zabpehelyliszt
160 g fehér tönkölyliszt
40 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 tk. só
35 g xilit
20 g élesztő
1 db tojás
25 g vaj
230 g natúr joghurt
a tetejére:
1 db tojás
1 marék szezámmag
a csirkéhez:
500 g csirkemell
1 ek. olívaolaj
a joghurtos öntethez:
natúr joghurt
só
zöld Tabasco (zöld jalapeno paprikás szósz)
saláta, lila hagyma, uborka, ízlés szerint
Elkészítés:
A buci elkészítése
1. A buci hozzávalóit egy tálba tesszük, alaposan összekeverjük, gyúrjuk, dagasztjuk, addig, amíg a tészta fényes nem lesz, és el nem válik az edény falától. Ekkor letakarjuk és meleg helyen 60 percig kelesztjük.
2. A megkelt tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk még egyszer. 4 felé vágjuk és 4 szabályos kerek formát készítünk belőle, melyet sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Tegyük egymástól távol a bucikat, mert sülés közben kb. kétszeresére nőnek.
A tetejüket felvert tojással megkenjük és megszórjuk szezámmaggal.
180 C fokon 60 perc alatt készre sütjük.
A hús elkészítése
1. A csirkemellet megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Befűszerezzük és meglocsoljuk olajjal. Egy lefedhető serpenyőbe tesszük és előbb nagy hőfokon kérget sütünk a husinak, majd a hőfokot levéve vizet adunk hozzá és puhára pároljuk. Alacsony hőfokon, lefedve, sokáig főzzük, úgy, hogy közben az elpárolgó vizet pótoljuk.
Ha már teljesen puha a hús, akkor két villa segítségével szétcincáljuk apró cafatokra a húsit. Adjunk hozzá még vizet, hogy szaftos legyen és ízlés szerint még fűszereket, hogy megfelelően ízletes legyen.
A burger összerakása
A megsült bucikat kb. 30 percig pihentetjük, ezután félbevágjuk és mindkét oldalát megpirítjuk egy serpenyőben.
Megkenjük a joghurtos szósszal és tele pakoljuk a csirkével és a salival. Majd jöhet még egy adag joghurtos szósz és a burger teteje.
1 db buci (150 g) tartalmaz (csak a zsemle):
Energia: 380 kcal
Fehérje: 16 g
Szénhidrát: 53 g
Zsír: 12 g