2015.11.19.
A mézes-csilis csirkeszárny receptemet változtattam át egy gyömbérre épülő, citromot és narancsot is tartalmazó páccal készített ételre, mely különösen a meghűléses időszakban ajánlott, felhasználva a gyömbér és a citrusok kellemes ízét és immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását, melyet egy kevés fokhagymával tovább erősíthetünk.
Hozzávalók (4 személyre):
a csirkéhez:
8 db csirkeszárny
só
a páchoz:
só
őrölt fekete bors
1 ek. reszelt gyömbérgumó
1 db citrom (a héja kell reszelve és a fél citrom leve)
1 db narancs (a héja kell reszelve és a fél citrom leve)
2 ek. méz
2 ek. szójaszósz
1 ek. olívaolaj
ízlés szerint 6-8 gerezd fokhagyma
a körethez:
30 g kelbimbó
basmati rizs
a sütéshez egy kevés alaplé vagy víz
Elkészítés:
1. A csirkeszárnyakat előkészítés után alaposan besózzuk, és egy keverőtálba tesszük.
2. A megadott hozzávalókkal egy habverő segítségével mártás sűrűségű pácot készítünk. A pácot két részre osztjuk. Az egyik részben átforgatjuk husit. A husit egy kis időre állni hagyjuk. A legjobb, ha egy éjszakát áll. A másik részben átforgatjuk az előkészített és félbevágott kelbimbót.
3. Tepsibe tesszük, (a tálban maradt mártást nyugodtan paskoljuk rá) és egy kevés alaplé is mehet alá. A szárnyvégeket érdemes alufóliával betekerni, mert azok hamar megégnek. A kelbimbót 10 perc után tegyük a csirkékhez.
Kb. 30 percet sütjük 190 C fokos sütőben. Az utolsó pár percen - ha tehetjük- kapcsoljuk át a sütőt grill fokozatra.
Párolt basmati rizzsel tálaljuk.