2016.05.18.
A krémesen lágy, curry fűszeres répafőzelék találkozása a csípős, édeskés, ropogós csirkeszárnnyal. Orgia a tányéron! Micsoda ízbomba!
Hozzávalók (2 személyre):
a főzelékhez:
4-5 db répa
1 kisebb fej vöröshagyma
1 tk. olívaolaj
1 ek. vaj
1 ek. curry fűszerkeverék
só
2 dl víz vagy zöldségalaplé
½ csomó petrezselyemzöld
1 ek. étkezési keményítő
3 ek. főzőtejszín (10-os)
a csirkeszárnyhoz:
4 db csirkeszárny
½ csomag Lucullus mézes-csilis csirkeszárny fűszersó
2 ek. szójaszósz
2 ek. olívaolaj
2 ek. méz
2 ek. citromlé
1 dl víz
só
Elkészítés:
Csirkeszárny:
1 A csirkeszárnyakat előkészítés után alaposan besózzuk, és egy keverőtálba tesszük.
2. A fűszerkeveréket egy kisebb tálba öntjük és alaposan elkeverjük az olívaolajjal, a szójaszósszal, a mézzel és a citromlével. Ezt a pácot ráöntjük a szárnyakra és összekeverjük. Ezután jó, ha pár órát áll a hűtőben, de akár egyből süthetjük is.
3. Hogy egyszerűsítsük a későbbi takarítási fázisunkat, tegyük a bepácolt szárnyakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Korábban jénai tálat használtam hozzá papír nélkül, amit utána mindig nagyon nehéz volt elmosni, mert ahhoz, hogy a csirkét ropogósra süssük, ahhoz a pác szükségszerűen ropogósra fog sülni a tál aljában. Viszont ha sütőpapírt használunk, akkor csak egyszerűen fogjuk és kidobjuk a sütés után.
A sütőpapírra tett szárnyakat még meglocsoltam egy kevés olívaolajjal és öntöttem alá egy kis vizet. 180 C fokon 20 percig alsó és felső sütésen, utána 10 percig grill fokozaton sütöttem ropogósra a pipiket.
Curry-s répafőzelék:
1. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. A répát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
2. Egy lábosban összeforrósítjuk a vajat az olívaolajjal. Rátesszük a finomra vágott hagymát, rövid ideig dinszteljük, majd hozzáadjuk a répát is. Sóval, curry-vel ízesítjük. Elkeverjük, pirítjuk. Pár perc után felöntjük vízzel, vagy alaplével és lefedve roppanósra főzzük a répát.
3. Közben egy tálban összekeverjük a keményítőt a tejszínnel. A főző léből kiszedünk 2 evőkanálnyit és ezzel csomómentesre keverjük az egészet. Hozzáöntjük a répához, átmelegítjük, megszórjuk petrezselyemzölddel és már kész is van. Ha hozzáadtuk a keményítőt, akkor már nem szabad forralni.
1 adag répafőzelék + 2 db csirkeszárny tartalmaz:
Energia: 592 kcal
Fehérje: 26 g
Szénhidrát: 37 g
Zsír: 37 g
1 adag répafőzelék tartalmaz:
Energia: 108 kcal
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 12 g
Zsír: 5 g