2014.07.22.
Egy finom és laktató saláta.
Hozzávalók (2 személyre):
250 g jércemell
2 ek. olívaolaj
1 nagyobb burgonya
1 db alma
só
2 csipet őrölt fekete bors
házi készítésű majonéz (1 tojás sárgája, 167 ml étolaj, 1 kk. mustár, 1 kk. citromlé)
3 db csemegeuborka (58 g)
fél citrom leve
90 g fejes saláta vagy salátakeverék
2 db tojás
2 dl víz
Elkészítés:
1. A burgonyát sós vízben feltesszük főzni. Ne főzzük lobogó vízben, mert akkor szétmállik a burgonya.
A tojásokat is feltesszük főzni. Kemény tojást főzünk.
2. A húst előkészítjük, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben kevés olajon egészben megsütjük úgy, hogy előbb mindkét oldalát pirítjuk (kérget sütünk), majd 2 dl forró vizet (vagy alaplevet) öntünk alá, lefedjük és alacsonyabb hőfokon pároljuk. Ha kész, akkor 30 percig pihentetjük, kihűtjük, majd csíkokra vágjuk.
3. Metéltre vágjuk a hámozott, héjában főtt, és kihűtött burgonyát, a hámozott almát, a főtt tojást, a csemegeuborkát és a fejes salátát.
4. Elkészítjük a majonézt. Ehhez egy tojássárgáját teszünk egy keverőtálba, hozzáadunk egy kevés citromlevet és egy kevés mustárt. Habverővel elkeverjük, majd vékony sugárban adjuk hozzá a kimért étolajat. Sózzuk. Belekeverjük az összevágott hozzávalókat és sóval és citromlével utána ízesítünk. Hűtőbe tesszük. Előhűtött tányéron tálaljuk salátaleveleken.