2016.03.19.
Az egyik kedvencem ez a recept. Kitűnő vendégvárónak, ráadásul nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Általában Szilveszterkor szoktam készíteni és mindig megállapítom, hogy többet kellett volna belőle sütni, mert pillanatok alatt elfogy.
Hozzávalók:
leveles tészta (3 csomag Tante Fanny friss leveles tésztát használtam, de használhatunk fagyasztott leveles tésztát is.)
2 ek. vaj
1 csomag Lucullus sültkrumpli fűszersó (Én a simát használtam, de kipróbálhatjuk a paprikásat is.)
reszelt sajt
sonka (pl: fekete erdei sonka, vagy Húsvéti maradék sonka) de lehet szalonna is, vagy mini virsli
a kenéshez: 1 db tojás
a díszítéshez: szezámmag
Elkészítés:
1. A vajat félig felolvasztjuk, és belekeverjük a fűszersót.
2. Ha Tante Fanny leveles tésztával dolgozunk, akkor miután kivettük a hűtőből kb. 20 percig hagyjuk szobahőmérsékleten. Csak ezután kezdjünk el vele dolgozni.
Ezt a tésztát csak ki kell tekerni, nem szükséges nyújtani. (Ha más leveles tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságúra.)
Téglalapokat vágunk belőle, melyeket alaposan megkenünk a fűszeres vajjal.
A téglalapok közepére tesszük a sonkát, vagy a szalonnát, vagy a virslit. (Általában vegyesen készítem: egy tepsi sonkás, a másik szalonnás, a harmadik virslis). Alaposan megszórjuk reszelt sajttal, majd a téglalapok egymással átlósan szembeni sarkait egymásra hajtjuk.
3. Az így elkészített falatkákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 15 perc alatt sülnek meg.